Първите два изтребителя F-16 ще излетят за Словакия в понеделник (22 юли) вечерта, като церемонията по посрещане ще се проведе във военната авиобаза Кучина, където изтребителите ще бъдат разположени временно. Това съобщава TASR, като цитира изявление на Министерството на отбраната.

"Освен вицепремиера и министър на отбраната Роберт Калинак (Smer-SD), на събитието ще присъстват президентът Петер Пелегрини, началникът на Генералния щаб на словашките въоръжени сили Даниел Змеко и други видни местни и чуждестранни гости," съобщиха от министерството.

Lockheed Martin достави 2 F-16 на Словакия

Lockheed Martin достави 2 F-16 на Словакия

Страната ще получи общи 14

Припомняме, че договорът за 14 американски изтребителя F-16 C/D Block 70 беше сключен в края на 2018 г., като доставката на самолетите беше отложена поради пандемията от COVID-19. Предвижда се изтребителите да останат в Кучина до завършване на реконструкцията на военновъздушната база Слиач.

Доставките за Словакия ще продължат до 2025 г., а първата група самолети, известна като фериботна клетка, се очакваше да пристигне в Словакия в средата на 2024 г.

Повече от 3100 F-16 работят днес в 25 страни. F-16 има приблизително 19,5 милиона летателни часа и най-малко 13 милиона полета. Най-новата версия, Block 70/72, ще се използва в шест държави и ще расте, се казва още в изявлението.

САЩ ще изпратят на Словакия изтребители F-16 с година закъснение

САЩ ще изпратят на Словакия изтребители F-16 с година закъснение

Самолетите ще пристигнат през първата половина на 2024 г.