Парламентът на Словакия във вторник ратифицира влизането на Финландия и Швеция в НАТО, превръщайки се в една от последните страни, които подкрепят разширяването на военния съюз, съобщава Ройтерс.

Финландия и Швеция се опитаха да се присъединят към НАТО тази година в отговор на руската инвазия в Украйна.

30-те членки на НАТО са ратифицирали своето присъединяване след подписването на протоколите за присъединяване през юли. С гласуването на Словакия остават само Унгария и Турция да одобрят разширяването.

Турция беше против, обвинявайки скандинавските страни, че налагат оръжейно ембарго на Анкара и подкрепят групи, които смята за терористи. Но тримата подписаха споразумение за премахване на правото на вето на Анкара в замяна на обещания за борба с тероризма. Турция заяви, че ще блокира кандидатурите за членство, ако обещанията не бъдат спазени.

Макрон пусна Финландия и Швеция за НАТО

Макрон пусна Финландия и Швеция за НАТО

На 3 август Националното събрание на Франция ратифицира протокола

В 150-местния парламент 126 законодатели подкрепиха влизането на Финландия и 124 гласуваха за членството на Швеция. Правителството на словашкия премиер Едуард Хегер е силен поддръжник на Украйна от началото на войната през февруари. Страната, която граничи с Украйна, също се съгласи да приеме бойна група на НАТО, докато алиансът укрепва източния си фланг.

Обществената подкрепа в Словакия е по-нестабилна, като анкета през септември показа, че слабо мнозинство подкрепя Русия за Украйна във войната. Промосковски настроения се поддържат и от някои опозиционни партии, включително Smer на бившия премиер Робърт Фикос.

Унгарският парламент има в дневния си ред предложението за членството на Финландия и Швеция в НАТО, но не е определена дата, когато депутатите да гласуват ратификацията.

Русия, която нарича действията си в Украйна "специална военна операция", вижда влизането на Финландия и Швеция като дестабилизиращ ход.

Испания пуска Финландия и Швеция за НАТО

Испания пуска Финландия и Швеция за НАТО

Остават още 5 страни-членки