Словашкият премиер Роберт Фицо е получил плик с куршум от неизвестен подател. Въпросът вече е отнесен до словашката полиция. Това съобщава в сряда  POLITICO, като цитира правителствената пресслужба.

Припомняме, че заплахата идва след опита за убийство на Фицо през май, който шокира Европа и разкри дълбоко поляризираното общество в Словакия.

Словакия предлага техническо решение за възстановяване на руските нефтени доставки

Словакия предлага техническо решение за възстановяване на руските нефтени доставки

То включва няколко страни и алтернативни маршрути

Мъжът, който простреля Фико, беше идентифициран като 71-годишният Юрай Синтула, който действал поради несъгласие с политиката на сегашното правителство. Той твърди, че не е имал намерение да убие премиера, а само да го рани. В момента той остава в ареста, с повдигнати обвинения в тероризъм и от 25 години до доживотен затвор.

Фицо претърпя няколко операции, след като получи животозастрашаващи рани при стрелбата. Той обвини за атаката опозицията в първата си видео поява след прострелването.

Словашкият премиер травмиран истински от опозицията, а не от нападателя си

Словашкият премиер травмиран истински от опозицията, а не от нападателя си

Роберт Фицо посети града, където въоръжен мъж го простреля през май, и обвини противниците си в подхранване на политическо напрежение

Критиците твърдят, че правителството на Фицо копира унгарското правителство в мерките си срещу медиите, ЛГБТК+ общността, както и войната в Украйна.

По-рано през септември, Украйна изрази разочарование от изказване на проруския министър-председател на Словакия, че Киев трябва да предприеме действия, за да премахне от военните си редици "фашистките елементи" в украинската армия.

Призивът на Фицо отразява руските аргументи във войната срещу Украйна, включително твърдението на Кремъл, че инвазията на руските сили през 2022 г. има за цел да "денацифицира" съседната страна.

"В Киев има разочарование относно изявлението, направено от словашкия премиер Роберт Фицо спрямо украинските войници, което противоречи на съществуващото ниво на доверие и сътрудничество между Украйна и Словакия", подчертаха от украинското министерство на външните работи.

Унгария и Словакия искат ЕК да посредничи за спрения петрол от Украйна

Унгария и Словакия искат ЕК да посредничи за спрения петрол от Украйна

Двете страни засилиха натиска върху Киев, след като миналата седмица заявиха, че са спрели да получават петрол от Лукойл

През лятото Словакия и Унгария обвиниха Украйна в изнудване заради спрения транзит на руските нефтени доставки.