Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо посети града, където въоръжен мъж го простреля през май, и обвини противниците си в подхранване на политическо напрежение, което според него може да доведе до нови атаки, съобщава "Ройтерс".

Опитът за убийство в централния словашки град Хандлова задълбочи политическото напрежение в европейската страна, а Фицо и неговото правителство от леви и крайнодесни партии засилиха критиките към прогресивните опоненти.

"Повярвайте ми, имам травма, но не от опита за убийство, отговори той на въпрос за нападението. Травмиран съм от опозицията и някои медии от това, което правят. Защото създават атмосфера, която може да доведе до повторение на подобна история."

Фицо нарече нападателя си опозиционен активист.

Словашкият премиер се връща на работа след покушението

Словашкият премиер се връща на работа след покушението

Фицо оцеля след атентат на 15 май

59-годишният министър-председател се възстановява от тежките наранявания, които получи при опит за убийство в Словакия на 15 май. Претърпява две продължителни операции и на 31 май е преместен в Братислава за домашно лечение.

Той претърпя две дълги операции в болница в град Банска Бистрица, а на 31 май беше изписан за домашно лечение в столицата Братислава.

Унгария и Словакия отказаха да предоставят безвъзмездна военна помощ на Украйна. Виктор Орбан заяви, че мисията му при пътуването до Киев и Москва е да помогне за прекратяване на войната. И той, и Фицо подкрепят мирните преговори с Русия.

Фицо заяви, че би се присъединил към унгарския си колега Виктор Орбан по време на пътуването му до Москва, ако здравословното му състояние след покушението му позволяваше това.

Нападателят му, идентифициран от прокуратурата като Юрай Ч., бе задържан на място и обвинен в опит за умишлено убийство.

71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници".

Чинтула заяви пред съда, че е искал да нарани, а не да убие словашкия премиер, защото не е бил съгласен с политиката на правителството. От съдебен документ става ясно, че той е използвал пистолет, който е притежавал от над 30 години.

Инцидентът подчерта дълбоката поляризация на политиката в централноевропейската държава с население от 5,4 милиона души.

Опозиционните партии организират протести срещу правителството на Фицо, докато то променя политиката, като спира военната помощ за Украйна, закрива специалната прокуратура въпреки опасенията за върховенството на закона и обновява държавната телевизия и радио.

Орбан: Опитаха да убият Фицо и Тръмп заради антивоенните им възгледи

Орбан: Опитаха да убият Фицо и Тръмп заради антивоенните им възгледи

Провоенните сили се опитват да изчистят промирните сили от политическия живот