Словенската полиция задържа в събота група националисти, участващи в "патрулирането" на границата на републиката с Хърватия в търсене на нелегални мигранти. Сред 41 задържани имаше седем души с предмети, подобни на оръжия, съобщи Словенска телеграфна агенция (CTA).

Операцията е извършена в околностите на село Планина в Подбочи в Югоизточна Словения. Съобщава се, че словенските служители на реда проверяват документи от десни активисти и изземат от тях предмети, "подобни на военно оръжие". Тези материали бяха изпратени за разглеждане, предназначени да установят целта им, в зависимост от резултата му, ще бъде взето решение за образуване на наказателно производство. Освен това самите радикали твърдят, че са разполагали само с макет на оръжия.

Изданието съобщава също, че задържаните са привърженици на бившия кандидат за президент на Словения Андрей Шишко, известен с националистическите си възгледи. Той спечели слава в републиката благодарение на "доброволното сдружение за самозащита", което създаде през септември 2018 г. под името "Гвардията на Щирия".

След като публикува видеоклипове, в които десетки въоръжени млади мъже в камуфлажни униформи и маски маршируват в гората, Шишко бе задържан от полицията и получи шест месеца затвор за опит за организиране на държавен преврат. След освобождаването си политикът обяви намерението си да продължи дейността си, като се бори срещу нелегалната миграция в рамките на националното законодателство.