Словенското правителство одобри в четвъртък решение за признаване на независима палестинска държава, съобщи премиерът Роберт Голоб, следвайки примера на Испания, Ирландия и Норвегия, предава Ройтерс.

"Днес правителството реши да признае Палестина като независима и суверенна държава," заяви той на пресконференция в Любляна. Решението на правителството трябва да бъде одобрено от парламента на страната-членка на Европейския съюз в следващите дни.

Този ход е част от по-широки усилия на няколко държави да координират натиска върху Израел за прекратяване на конфликта в Газа. Голоб призова за незабавно прекратяване на военните действия между Израел и Хамас в Газа и освобождаване на всички заложници. "Това е послание за мир," каза той.

Словенското правителство издигна палестинското знаме заедно със знамената на Словения и ЕС пред сградата си в центъра на Любляна.

На 28 май Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха палестинска държава, предизвиквайки остра реакция от Израел. От 27-те членки на Европейския съюз, Швеция, Кипър, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Румъния и България вече са признали палестинската държава. Малта също заяви, че може да последва примера скоро.

Великобритания и Австралия обмислят признаването, но Франция заяви, че сега не е подходящ момент. Германия се присъедини към най-близкия съюзник на Израел, САЩ, в отхвърлянето на едностранен подход, настоявайки, че решение за две държави може да бъде постигнато само чрез диалог.

Парламентът на Дания във вторник отхвърли законопроект за признаване на палестинска държава. Норвегия, която председателства международната донорска група за палестинците, до скоро следваше позицията на САЩ, но загуби доверие в ефективността на тази стратегия.

Израел води война срещу Хамас, която управлява Газа, след като бойци извършиха нападение на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 души и над 250 взети за заложници, според израелските данни. Около 130 заложници все още се смятат за задържани в Газа.

Според здравните власти в Газа, повече от 36 000 палестинци са загинали във войната през последните седем месеца.

Отношенията между ЕС и Израел падат жертва на войната в Газа

Отношенията между ЕС и Израел падат жертва на войната в Газа

ЕС и Израел и без това не бяха кой знае какви приятели, би изцъкал с език някой циник. Въпросът е какви врагове би излязло от тях.