Официален говорител на Белия дом заяви, че президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад се опитва да обвини Вашингтон за арестите, последвали спорните избори в страната.

Позицията на САЩ идва ден, след като държавният глава на Иран направи публично изявление, в което призова Вашингтон за ненамеса във вътрешните работи на държава.

В Иран има хора, които се опитват да изместят темата за Иран и народа му в дебат за Запада и отношенията със САЩ, коментира говорителят на Белия Дом Робърт Гибс, цитиран от БиБиСи. Бих прибавил в списъка с тези хора името на президента Ахмадинежад, отбелязва още той.

Агенциите съобщават и, че днес в Италия започва среща на страните от Г-8, чиято цел е изработването на обща стратегия за случващото се в Иран.

БиБиСи допълва и факта, че не малко западни нации вече заеха доста ясна позиция по въпроса. Такава е Великобритания, която директно бе обвинена от Техеран за подклаждането на размириците в Иран.Лондон отрече тези твърдения, което доведе и до напрежение между двете страни.

Преди срещата на Г-8 италианският външен министър Франко Фратини заяви, че държавите, участващи в срещата, ще работят по изработването на общ документ, който „да осъди насилието и репресиите" в Иран.

Междувременно стана ясно, че първият помощник на основния опозиционен лидер в Иран Мир Мусауи има забранада напуска страната. Става въпрос за Абулфазъл Фатах, ръководител на информационното бюро на опозицията.

През последните две седмици властите  в Иран задържаха над 25 помощници от щаба на Мусауи. Много от тях са журналисти от вестника на опозицията. В Иран бяха задържани и голям брой университетски преподаватели.