В Германия се води дискусия около съдбата на бившия каталунски регионален президент Карлес Пучдемон, който беше арестуван на германската граница с Дания, посочва Дойче веле.
Анализаторът от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Даниел Декерс обобщава фактите и основните позиции по темата.

Пучдемон беше арестуван на една германска магистрала в изпълнение на издадената в Испания европейска заповед за арест и в момента се води временно задържан. Главната прокуратура на провинция Шлезвиг-Холщайн проверява дали са налице условията да поиска от съответния съд заповед за предаване на Пучдемон на испанските власти.
Те обвиняват Пучдемон в няколко престъпления: метеж, подбуждане към бунт и злоупотреба с бюджетни средства.

Прокуратурата и съдът в Германия трябва да преценят дали тези обвинения са релевантни според германското право. Заради ужасното си историческо минало днешна Германия много предпазливо формулира такива категории като "държавна измяна" или "метеж". За да бъдат валидни те, се изисква употреба на насилие, а Пучдемон не е прилагал насилие. Виж, ако той наистина е използвал пари от бюджета на Каталуния, за да финансира сепаратистките протести - тогава и според германското право ще е налице престъпление. В такъв случай Германия може да го предаде на Испания, но под условие, че той ще бъде съден единствено за това престъпление.

Германските политици са изключително предпазливи в момента. Ангела Меркел открай време се държи настрана от горещия въпрос за независимостта на Каталуния, а министърката на правосъдието Катерина Барлей изрично оставя нещата единствено в ръцете на независимите съдебни органи.

Декерс обяснява защо тази позиция е най-правилната.

Пучдемон дълго време се надяваше, че ЕС ще се намеси като посредник в конфликта с централното испанско правителство. Очевидно си правеше сметката, че в такъв случай ще може да преговаря на равна нога с Мадрид. Но държавите-членки на ЕС не се хванаха на това хоро.
Проблемът трябва да бъде решен в рамките на испанския конституционен ред - такъв беше хладният отговор от Брюксел.

Но след като Пучдемон беше арестуван на германската граница, конфликтът всъщност се пренесе в Германия - и заинтересованите страни продължават да го разпалват. Лявата партия в германския Бундестаг вече настоява за извънредни заседания на парламентарните комисии, а заместник-председателят на Либералите Кубики заяви, че изключва възможността Германия да предаде Пучдемон на испанците. Но този въпрос се решава не от политиците, а от правосъдието в провинция Шлезвиг-Холщайн.
А то трябва да вземе решение в съзвучие със закона, при това - съвършено независимо. И политиката най-добре да не се меси, защото всяко посегателство срещу независимостта на правосъдието само ще даде на Пучдемон така желаното от него международно признание.