Двама цивилни служители от мироподдържаща сила ООН - Африкански съюз в Дарфур, югозападен Судан, са били отвлечени рано сутринта от въоръжени мъже в град Залингай.

Отвличането е потвърдено от ръководителя на мисията Нуреддин Мезни, съобщава агенция Новости.

Похитени са мъж и жена, чиято националност обаче не се уточнява. Установен е контакт с похитителите, за да се узнаят исканията им.

Гражданският конфликт между правителствените части на режима на Ал Башир и въстаници в провинцията Дарфур започна от началото на 2003 година.

По оценката на ООН загинали са повече от 300 000 души, а около 2.7 милиона са били принудени да станат бежанци.
Суданските власти отричат гибелта на толкова много хора и твърдят, че доказателства за това няма. Според официалната статистика жертвите на конфликта са 10 000.

В края на април месец тази година в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун се отчита, че се увеличава броят на нападенията над служители на мисията на ООН в Дарфур, както и на служители на благотворителни организации. До този момент в района са загинали 14 миротворци.

В доклада се признава също, че основен фактор, който е повлиял на развитието на събитието в Дарфур в последните месец, е издаването на заповед за арест на президента на Судан Омар ал Башир от страна на Международния наказателен съд. Той е обвинен в престъпление срещу човечеството и военни престъпления по време на гражданската война в Дарфур.

Като отговор на заповедта за арест суданските власти изгониха всичките 13 неправителствени хуманитарни организации.

Миротворческата мисия на UNAMID е с мандат на Съвета за сигурност към ООН от 31 юли 2007 година.