Хиляди хора излязоха по улиците на иранската столица Техеран, за да почетат паметта на жертвите на двете терористични атаки, като се присъединиха към своя върховен вожд, обвинявайки регионалния враг Саудитска Арабия в участие в нападенията, съобщава "Ройтерс".

Хора от тълпата, някои плачещи, са скандирали "Смърт на Саудитска Арабия" заедно с по-обичайното "Смърт на Америка" и лозунги срещу Израел, протягайки се да докоснат ковчезите, увити със знамена и покрити с цветя.

В сряда атентатори самоубийци и въоръжени мъже избиха 17 души в иранския парламент и близо до мавзолея на основателя на Ислямската република, аятолах Хомейни, в редки удари срещу иранската столица, които изостриха напрежението в региона.

Сунитските екстремисти от ДАЕШ ("Ислямска държава") поеха отговорност за атаките срещу шиитски Иран.

Терорът в Техеран щял да увеличи омразата към САЩ и Саудитска Арабия

Терорът в Техеран щял да увеличи омразата към САЩ и Саудитска Арабия

Това обяви върховният лидер на Иран

Върховният вожд на Иран аятолах Али Хеменеи, в послание, прочетено на погребението на жертвите, заяви, че атаките ще засилят омразата към Саудитска Арабия, основната сунитска сила в региона, и Америка.

Опечалените са скандирали също "Аллах акбар", а някои са носили снимки на Хаменеи, на които пишело: "Ние сме готови да жертваме кръвта си за теб".

Иран обвини Саудитска Арабия за терора в Техеран
Обновена

Иран обвини Саудитска Арабия за терора в Техеран

12 души загинаха, а 39 души пострадаха