Външният министър на Великобритания Борис Джонсън може да бъде сменен от поста си на по-незначителна длъжност - формален председател на дясната Консервативна партия по време на предстоящите кадрови размествания в кабинета на министрите. За тази възможност съобщават ТАСС и Times.

По информация на изданието, сегашният председател на торите Патрик Маклохлин е поискал да си тръгне от поста и "могат да го сменят с Борис Джонсън". Вестникът уверява, че "високопоставени източници предполагат, че търпението (на премиера Тереза Мей) по отношение на външния министър намалява.

Борис Джонсън и Дейвид Дейвис спрягани за наследници на Мей

Борис Джонсън и Дейвид Дейвис спрягани за наследници на Мей

Мей е под натиск от съпартийците си

Times уверяват, че премиерът използва заплахата на кадрови промени в кабинета, които могат да станат след насрочено за първите дни на октомври конгрес на партията на торите, консолидиране на властта в правителството и ограничаване на някои от членовете на кабинета, за което от Даунинг стрийт имаха обтегнати отношения.

Последният, както казва вестника, включва министъра на регионалните въпроси и местното самоуправление Саджид Дживад, лидер на Камарата на общините (де факто - ръководител на парламентарната група на торите), Андреа Лидсъм и министъра на външната търговия Лиъм Фокс.

Предполага се също, че един от министерските постове може да бъде предложен на новата"звезда" на Консерваторите от последните редици (които не са включени в правителството) Джейкъб Рийс-Мог, който се счита за традиционалист, подпомагащ оттеглянето на страната от ЕС.

Според проучването през юли сред обикновените членове на торите, поръчано от вестник The Observer, политикът е затворил три потенциалните наследници на премиерския пост, сред които министърът на Brexit Дейвид Дейвис и вече споменатия Борис Джонсън.

Правителството обаче вярва, че само работата на една от министерските постове е в състояние да даде представа за възможностите на Рийс-Мог и неговите политически амбиции.