Бивш служител на голяма италианска банка е обвинен, че е получил неоторизиран достъп до банковите сметки на около 3500 лица, извличайки данни около 6000 пъти, съобщава "Евронюз".

Сред сметките са и тези на премиера Джорджа Мелони, предаседателя на Сената Игнацио Ла Руса, министъра на отбраната Гуидо Крозето, министъра на туризма и европейските въпроси Даниела Сантанче и италианския еврокомисар- посочете Роберто Фито.

Освен високопоставени политици, списъкът с манипулирани сметки включва този на Джовани Мелило, прокурор на Националната дирекция за борба с мафията и тероризма, и няколко служители на карабинерите и италианската финансова полиция Guardia di Finanza.

Бившият банкер на Intesa Sanpaolo, Винченцо Ковиело, вече е вписан в регистъра на заподозрените в прокуратурата в Бари и полицията претърси дома и личния му кабинет в четвъртък, изземвайки смартфони, таблети, твърди дискове и компютърни устройства за съдебномедицински анализ.

52-годишният жител на Битонто в южната област Пулия беше уволнен от клона в Бишелие на 8 август.

Необичайният достъп до сметките на Intesa е открит по време на рутинни процедури за контрол на регистрационните файлове, според банката.