Снимките на 3-годишния Омран Дакнеш от Алепо, които обиколиха медиите през август и шокираха света, бяха определени като фалшификат от сирийския президент Башар Асад, предаде "Индипендънт", като цитира негово интервю за SRF.

По думите му, детето и сестра му са спасявани при различни инциденти няколко пъти. Той обещава да изпрати истински снимки на ранени при ударите деца, но твърди, че точно тези на Омран са манипулирани и разполага с доказателствата. 

Той обвини за това сирийските "Бели каски", номинирани за Нобел, които действат в контролираните от бунтовници райони на страната. По думите му, тя работи за групировката Джабхат ал Нусра, въпреки че официално не се свързва с нито една партия или групировка в Сирия и получава финабсиране от Великобритания и Холандия. 

Според уебсайта им, те са спасили около 40 000 души от развалините на ударени при бомбардировки на режима и Русия сгради от 2013 година насам. 

Припомняме, че снимката с детето, стоящо в линейка окървавено и оцапано с прах, след като очевидно е оцеляло при въздушна атака в Алепо, се превърна в символ на отчаянието, което носи сирийската гражданска война и борбата за контрол над града.

При бомбардировката загина по-големият му брат, а родителите им също пострадаха.