Премиерът на Македония Никола Груевски заяви, че Македония не се е отказала от стремежа спорът за името й, който води с Гърция, да бъде разрешен скоро.

Той е уверил това върховния представител на ЕС за външните работи Хавиер Солана.

Ние ще направим всичко, което зависи от нас и което е по силите ни, за да постигнем разрешение в най-скоро време, е посочил Груевски.

От своя страна Солана е изразил позиция, че идеята за провеждане на референдум относно името на бившата югославска република не е удачен вариант за позитивно развитие на въпроса.

Не мисля, че в парламентарните демокрации референдумът е най-доброто решение, е изтъкнал Солана.

Погледнете какво показва опита ни, е отбелязал още той, посочвайки проведения в Ирландия референдум за Лисабонския договор.

В Брюксел Груевски трябваше да се срещне и с еврокомисаря по разширяването Оли Рен. Срещата обаче не се състоя, защото в последния момент стана ясно, че комисарят е настинал.

Македонските медии коментират, че на визитата на премиера в Брюксел се дават големи надежди относно разговорите около евентуалното присъединяване на страната в ЕС. Груевски замина за там, дни след като европейският комисар по разширяването препоръча започване на преговори за членство на Македония.

Гърция и Македония водят открит спор за името на бившата югославска република. Името, под което в момента съществува Македония, съвпада с това на регион в Северна Гърция.

Разрешаването на проблема е изведено и като едно от условията за интеграцията на страната в ЕС.