Морските сили за сигурност на Сомалия засилиха патрулите си в Аденския залив след неуспешно пиратско отвличане на кораб по-рано тази седмица, съобщава "Асошиейтед прес".

Командирът на морските сили в полуавтономния регион Пунтланд Абдулахи Мохамед Ахмед заяви, че патрулите във водите са се удвоили и са на 24-часова ротация, за да възпират пиратите. "Тук сега имаме много предизвикателства. Първоначално се справихме с пиратите и спряхме дейността им, но напоследък на фона на "Ал Шабаб" и ИД отново трябваше да се грижим за тях", заяви той.

Припомняме, че в неделя американската армия съобщи, че е заловила петима мъже, които са се опитали да отвлекат свързан с Израел танкер край бреговете на Йемен.

Втори кораб с българи на борда отвлечен край бреговете на Йемен

Втори кораб с българи на борда отвлечен край бреговете на Йемен

Не е ясно кой стои зад нападението

Американски и британски военни разказаха, че въоръжените нападатели са превзели танкера "Сентръл парк" под либерийски флаг, управляван от Zodiac Maritime, в Аденския залив. Пиратите са се опитали да избягат с помощта на моторни лодки, но са се предали, след като са били преследвани от американската бойна фрегата "Мейсън", се казва в изявление на централното командване на американската армия.

Йеменските бунтовници хуси извършиха неотдавнашни атаки срещу търговски кораби в Райския залив. Тези действия са част от нарастването на насилието в региона поради войната Израел-"Хамас". Според Пентагонът обаче последният опит е извършен от сомалийски граждани.

Това е първото такова действие от много години и накара правителството на Сомалия да призове за международна подкрепа за възпиране на възраждането на пиратството в Африканския рог.

Йеменските хуси свалиха боен дрон на САЩ

Йеменските хуси свалиха боен дрон на САЩ

Инцидентът идва в особено напрегнат момент в региона

"Щатът Пунтланд е съвсем сам в тези усилия за сигурност. Няма помощ от мисията на Африканския съюз в Сомалия, Европейския съюз или каквато и да е международна помощ. Но ние правим всичко по силите си", заяви Абдулахи Мохамед Ахмед.

Сомалия от години е поразена от пиратство, като пикът беше през 2011 г., когато според ООН са регистрирани над 160 атаки край бреговете на Сомалия.

Оттогава инцидентите са намалели драстично, до голяма степен поради присъствието на американски и съюзнически флоти в международни води.

Атентатор се самовзриви в атака срещу сомалийски войници в Могадишу

Атентатор се самовзриви в атака срещу сомалийски войници в Могадишу

Най-малко 20 войници са загинали, а десетки други са били ранени