Нападатели са превзели танкер край бреговете на Аден, Йемен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на компанията оператор и компанията за морска сигурност Ambrey.

Танкерът Central Park е свързан с Израел, като това ще е вторият кораб, който е взет в плен от хутите, както и второто нападение в рамките на три дни срещу плавателен съд. Миналия уикенд подкрепяната от Иран шиитска бойна групировка отвлече контейнеровоза Galaxy Leader в Червено море. На борда му има и двама българи - капитанът и неговият помощник. 

На борда на кораба има 22-ма членове екипаж. Плавателният съд е с турски капитан, а екипажът е многонационален - има руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Плавателният съд превозва пълен товар фосфорна киселина.

Танкерът Central Park е на компанията оператор "Зодиак Маритайм" в Аденския залив". Американски служител от отбраната, пожелал да запази анонимност, потвърждава, че е извършено такова нападение.

"Зодиак маритайм" посочва плавателния съд като собственост на Clumvez Shipping Inc. и определя "предполагаем инцидент, свързан с пиратство".

Хутите с условие за освобождаване на кораба с българи на борда
Обновена

Хутите с условие за освобождаване на кораба с българи на борда

Компанията-собственик няма връзка с плавателния съд, който се намира в пристанище Ходейда

Самата "Зодиак Маритайм", базирана в Лондон, е част от "Зодиак Груп" на израелския милиардер Еял Офер.

Никоя групировка не е поела отговорност за акта за момента.

Аден се държи от силите, които са съюзници на международно признатото правителство на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Теоретично тази част от Аденския залив е под контрола на тези сили и е доста отдалечена от контролираната от хусите територия в страната. Освен това не е известно сомалийските пирати да действат в този район, отбелязва още AP.