Aтентатор самоубиец се самовзриви във военната академия Jaalle Siyaad в столицата на Сомалия Могадишу, съобщи "Войс оф Америка".

Най-малко 20 войници са загинали, а десетки други са били ранени при атаката, каза военен офицер, поискал анонимност. Някои от ранените са с опасност за живота, добави той.

По думите на офицера атентаторът е бил облечен във военна униформа. Той е набелязал военните, които се били строени след закуска. Не е ясно как атентаторът е успял да влезе във военната база.

27 загинали и над 50 ранени при атаки в Сомалия

27 загинали и над 50 ранени при атаки в Сомалия

Групировката "Ал Шабаб"

Екстремистичната групировка "Аш Шабаб" поема отговорност за атаката в изявление публикувано чрез Telegram. Според групата експлозията е убила 73 войници и ранила други 124. Цифрата за момента не е независимо потвърдена.

Много от войниците принадлежат към бригадата "14 октомври". Тя е създадена в чест на жертвите на терористична атака в Африка, убила близо 600 души на 14 октомври 2017 г.

Припомняме, че в Сомалия се провеждат операции срещу "Ал Шабаб" от август миналата година. Правителството на Сомалия е обещало да продължи операцията, за да премахне групировката от повече територии в провинцията.

"Ал Шабаб" е извършвала ответни атаки срещу правителствени и цивилни обекти.

Бойци на "Ал Шабаб" нападнаха военна база в Сомалия

Бойци на "Ал Шабаб" нападнаха военна база в Сомалия

Нападението е включвало коли и атентатори самоубийци