Ислямистките бойци на "Ал Шабаб" нападнаха в петък военна база в Буламарер, разположена на 130 км югозападно от столицата Могадишу, където се помещават угандийски сили, участващи в мироопазващата мисия на Африканския съюз в Сомалия, предава Ройтерс. Капитан от сомалийската армия съобщи, че и двете страни са претърпели тежки загуби по време на нападението.

Ислямистка групировка "Ал Шабаб" се бори от 2006 г. за свалянето на правителството на Сомалия и установяването на собствено управление, основано на стриктно тълкуване на ислямския закон. Въпреки че през изминалата година те бяха отблъснати в правителствените контраофанзиви и загубиха големи части от Сомалия, "Ал Шабаб" продължава да извършва значителни атаки срещу правителствени, търговски и военни цели.

Нападението на "Ал Шабаб" е включвало коли и атентатори самоубийци. Според изявление на Преходната мисия на Африканския съюз в Сомалия (ATMIS), въздушното подкрепление от мисията и нейните съюзници са успели да унищожат оръжията на екстремистите по време на тяхното изтегляне. Въпреки това, ATMIS не предостави подробности за жертвите.

Два атентата с коли бомби взеха 35 жертви в Сомалия
Обновена

Два атентата с коли бомби взеха 35 жертви в Сомалия

Ал Шабаб пое отговорност за атаката

"Ал Шабаб" твърди, че са убили 137 войници в базата, но няма незабавно официално потвърждение за тази информация. Групата има тенденция да предоставя данни за жертвите, които често се различават от тези, които са обявени от властите.

Също така се съобщава, че "Ал Шабаб" нападнали и съседна база, принадлежаща на сомалийската армия. Местни жители съобщават за огромни експлозии и интензивна стрелба, като са потвърдили присъствието на бойци на "Ал Шабаб" в района. Точният брой на загиналите все още не е ясен.

Независимо от загубите, претърпени от Ал Шабаб, групата продължава да представлява сериозна заплаха за стабилността в Сомалия и региона.

САЩ убиха ключов ислямист в Сомалия

САЩ убиха ключов ислямист в Сомалия

Няма жертви сред цивилното население