Инвеститорът на милиардерите Джордж Сорос повтори своето неотдавнашно предупреждение за евентуалната съдба на Европейския съюз, предупреждавайки, че блокът може да умре от икономическото бедствие, предизвикано от коронавирусната криза, освен ако не започне да издава облигации в помощ на най-слабите си членове.

"Ако ЕС не е в състояние да го обмисли сега, той може да не е в състояние да преодолее предизвикателствата, пред които е изправен в момента", коментира Сорос, цитирани от "Ройтерс". "Това не е теоретична възможност, може да е трагичната реалност", подчертава той.

Според инвеститора издаването на облигации за подпомагане на страните ще изисква Брюксел да поддържа кредитен рейтинг AAA, което означава необходимостта от разрешаване на нови данъци за покриване на разходите на облигациите. "Данъците трябва само да бъдат разрешени, те не трябва да се прилагат".

Сорос коментира и темата, която обсъди миналата седмица - решението на Конституционния съд на Германия, че Европейската централна банка е надхвърлила мандата си с покупката на държавен дълг в рамките на количествената си облекчаваща програма (печатане на пари в брой). Германският съд даде тримесечен ултиматум на банката, за да обоснове пропорционалността на покупките на облигации, и предупреди, че Бундесбанк ще отпадне от програмата, ако не бъде намерено решение. В безпрецедентен отговор Европейската комисия заплаши да съди Берлин.

В изказването си в петък Сорос обясни, че "облекчаването на правилата за държавна помощ, които са в полза на Германия, са особено несправедливи спрямо Италия, която вече бе болен човек на Европа и тогава бе най-силно засегната от COVID-19".

Попитан за Брекзит Сорос обясни, че се притеснява за Италия, ако изпадне от ЕС, това може да е началото на края за блока. "Какво би останало от Европа без Италия", пита той.

Сорос не е единствен в опасенията си относно слабите резултати на ЕС в условията на коронавирусна криза. Миналата седмица "Блумбърг" съобщи, че неуспехът на Брюксел да "изгради съвместна фискална защита" срещу коронавируса и "липсата на сплотена фискална политика" вече превърнаха еврото в една от най-слабите големи западни валути, предизвиквайки реални страхове за бъдещето на блока.

Приближен на Тръмп напада Сорос и Ротшилд, експлоатирали пандемията, за да налагат контрол

Приближен на Тръмп напада Сорос и Ротшилд, експлоатирали пандемията, за да налагат контрол

Прокарвали интересите си