Конституционният съд на Германия отговори на европейските интуиции, които разкритикуваха решение на германския съд, което поставя под въпрос програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации, информира АФП.

"Нашето послание към ЕЦБ е почти хомеопатично", коментира водещият съдия по случая Петер Хубер пред всекидневника "Зюддойче цайтунг". Той подчерта, че са поискали от ЕЦБ да приеме отговорността си пред обществото и също да оправдае програмата си, включително и пред хората, които са в неизгодна позиция заради мерките.

Миналата седмица Конституционният съд на Германия постави под въпрос програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации. Съдиите в Карлсруе дадоха на банката три месеца да оправдае стимулите и да покаже, че ползите от масовото изкупуване на държавни облигации са повече от страничните ефекти. Ако банката не го направи, германските съдии ще забранят на Бундесбанк да участва в схемата от 2 трилиона евро.

Съдът на Германия също разкритикува разрешението на Съда на ЕС в Люксембург да се изкупуват активи и подчерта, че Германия не е задължена да спазва решението на евросъда. Германското съдебно решение предизвика гневна реакция от ЕС.

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че могат да предприемат правни действия срещу Германия.

Преди дни в отговор на решението на германския съд Съдът на Европейския съюз постанови, че само той има право да решава дали институциите на ЕС нарушават правилата на блока.