Социалдемократическата партия на Германия, която спечели изборите за Бундестаг, планира да сформира трипартийно коалиционно правителство със Зелените и Свободната демократична партия до края на седмицата, разкри "Ройтерс".

Агенцията коментира, че по този начин управляващата в момента коалиция на канцлера Ангела Меркел ще мине в опозиция.

Лидерът на парламентарната фракция на СДПГ Ролф Мюцених заяви, че е готов да се срещне с бъдещите партньори от новата трипартийна коалиция и призова Зелените и свободните демократи да се съсредоточат върху срещата и предварителните преговори.

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

СДПГ е с 25.7%, ХДС/ХСС - 24.1%...

Основният кандидат за канцлер на Германия Олаф Шолц, изрази надежда, че трите партии ще успеят да създадат "прагматична и кооперативна коалиция". Така блокът на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС), на които Ангела Меркел бе канцлер през последните години, няма да бъде представен в правителството на страната.

На изборите за Бундестаг на 26 септември партията на Ангела Меркел показа най-лошия резултат в историята си, като получи 24,1%. Социалдемократическата партия на Германия получи 25,7% от гласовете, Зелените 14,8% от гласовете, а Свободната демократична партия 11,5%.

Германия избира наследник на Ангела Меркел

Германия избира наследник на Ангела Меркел

Краят на една кариера

За първи път Германия няма да се управлява от "Голяма коалиция". Все по-ясно се очертава коалиция на светофара.