Опозиционните социалдемократи спечелиха парламентарните избори в Литва, които бяха доминирани от разочарование от цената на живота и притеснения от потенциални заплахи от съседна Русия. Това предаде агенция Ройтерс.

Ляво ориентираната формация обеща да поддържа огромната програма за разходи за отбрана на балтийската държава, като същевременно критикува дясноцентристкото коалиционно правителство на премиера Ингрида Симоните за повишаването на данъците.

Официалните правителствени данни показаха, че лявоцентристката група води с 52 места в 141-членното събрание след преброяване на 99% от гласовете. Управляващата партия "Вътрешен съюз" е на път да заеме второ място с 28 места.

Балтийската страна с население от 2,9 милиона души има хибридна система за гласуване, при която половината от парламента се избран чрез народно гласуване на 13 октомври. Останалата част беше решена на балотаж в райони между първите двама кандидати, процес, който фаворизира по-големите партии.

Лидерът на социалдемократите Вилия Блинкевичуте заяви, че вярва, че нейната партия ще има парламентарно мнозинство заедно с вероятните си коалиционни партньори: За Литва, плюс Съюзът на фермерите и зелените. Резултатите от тези избори показаха, че литовският народ, независимо къде живее, в големите градове, в малките градове или селата, иска промяна, посочи тя. Блинкевичуте не поясни дали ще бъде кандидат за премиер.

Партията "За Литва" е на път да спечели 14 места в парламента, а Съюзът на фермерите и зелените получи осем места.

Вътрешните икономически проблеми бяха на фокус по време на предизборната кампания, като социалдемократите обещаха да се справят с нарастващото неравенство чрез повишаване на данъците за по-богатите литовци, за да помогнат за финансирането на повече разходи за здравеопазване и социална подкрепа.

Социалдемократите водят на втория тур на изборите в Литва

Социалдемократите водят на втория тур на изборите в Литва

Вотът бе доминиран от страховете от Русия и бедността