Социалдемократите водят и на втория тур на парламентарните избори в Литва в неделя, съобщава "Ройтерс". 

Това показаха официалните данни на правителството, след като бяха преброени 64% от гласовете. Пълните резултати се очакват около полунощ. 

Вотът бе доминиран от опасенията за разходите за живот и потенциалните заплахи от съседна Русия. Три четвърти от литовците смятат, че Русия може да нападне страната им в близко бъдеще, установи проучване на Baltijos Tyrimai/ELTA през май.

Опозицията в Литва се готви да формира правителство след победа на изборите
Обновена

Опозицията в Литва се готви да формира правителство след победа на изборите

Не се очакват промени във външнополитическия курс на страната

Припомняме, че по-рано през октомври стана ясно, че литовската центристка опозиция, водена от Социалдемократите (СД), ще се опита да сформира мнозинство в парламента заедно с две други партии, след като спечели най-много гласове на изборите.

Лидерът на СД, Вилия Блинкевичуте, заяви, че очаква коалиция с партиите "Фермери и зелени" и "За Литва".

Социалдемократите взе 20% от гласовете, следвани от управляващата партия на премиера Ингрида Шимоните с 17% и антисистемната партия "Зората на Неман" с 15 процента.

Дори Блинкевичуте да успее да състави правителство, Литва се очаква да запази твърдата си позиция срещу Русия и високите разходи за отбрана. Страната, член на НАТО, планира да изразходва около 3% от БВП за военни нужди.

Снимка 688611

Източник: EPA/БГНЕС

Участие в първият тур на изборите взеха 52,1% от имащите право на глас граждани, което е повече от предишните избори. 

Изборите са разделени на два етапа, като половината от депутатите са избирани с пропорционално гласуване, а другата половина чрез мажоритарен вот, който се състоя на 27 октомври.

Литва ще спира руските танкове с драконови зъби

Литва ще спира руските танкове с драконови зъби

Подготовка за отбрана