Броят на нелегалните мигранти, прекосили през юни границата между САЩ и Мексико падна до най-ниското си ниво от началото на управлението на администрацията на президента Джо Байдън след въвеждането на по-строги правила за убежище. Това показват непубликувани правителствени данни, получени от CBS News.

Агентите на граничния патрул регистрираха малко над 100 000 задържания миналия месец на мигранти по южната граница. 169 000 са отчетените през май, показват предварителните статистически данни.

Властите прекратиха пандемичната мярка по дял 42, която им позволи да експулсират много мигранти по съображения за обществено здраве, без да им позволяват да поискат убежище. През юни среднодневните задържания на мигранти паднаха под 4000.

Броят на незаконните влизания през границата обаче остава висок в сравнение с нивата преди пандемията.

Все пак значителното намаляване на незаконните преминавания поне временно облекчи големите оперативни, хуманитарни и политически предизвикателства, пред които беше изправена администрацията на Байдън през изминалата година в резултат на безпрецедентна миграционна криза, при която рекорден брой мигранти пристигнаха в САЩ през границата с Мексико.

Мигрантски наплив на границата между Мексико и САЩ
Обновена

Мигрантски наплив на границата между Мексико и САЩ

Байдън въвежда нови по-строги мерки, но те са атакувани в съда в последния момент

Защитниците твърдят, че новият регламент, въведен от президента Байдън за ограничаване на незаконните пресичания на границата, прилича на ограниченията, приети от неговия предшественик Доналд Тръмп. Правозащитните групи успешно блокираха правилата на Тръмп в съда и поискаха от същия калифорнийски съдия да блокира и тези на Байдън.

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас защити през май регламента на Байдън, като каза, че той има за цел да насърчи мигрантите да влизат по законни пътища, вместо да преминават нелегално.