Броят на смъртните случаи от Covid-19 в Китай е намалял с близо 80 процента от началото на месеца. Това съобщи АФП, като цитира изявление на властите. Данните са знак, че безпрецедентният скок на заразата в страната може да е започнал да намалява.

Вълна от случаи на вируси заля най-многолюдната нация в света, откакто Пекин внезапно прекрати политиката си за нулев Covid миналия месец.

Смята се, че данните на Пекин представляват само малка част от истинския брой, като се има предвид тясната дефиниция на Китай за смърт от Covid и официалните оценки, че голяма част от населението е заразено.

Миналата седмица CDC каза, че близо 13 000 души са починали от заболявания, свързани с Covid, между 13 и 19 януари, добавяйки към предишно съобщение, че около 60 000 души загубили битката с вируса в болници за малко повече от месец.

Но последните съобщения на местните власти и съобщения в медиите показват, че вълната може да е започнала да се оттегля след пика си в края на декември и началото на януари, когато болниците и крематориумите бяха пълни.

Китай отчете сериозен спад на тежките случаи на COVID-19

Китай отчете сериозен спад на тежките случаи на COVID-19

Пациентите в тежко състояние са намалели с над 70% от началото на годината

896 са смъртни случая, дължащи се на вируса в болниците, към понеделник, което е спад от 79 процента спрямо 4 януари, се казва в изявление в сряда на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Тежките случаи в болниците също са намалели до 36 000 до понеделник, което представлява спад от 72 процента от високите 128 000 на 5 януари, каза CDC.

Съобщението дойде по време на най-големия официален празник в Китай, лунната Нова година. Властите преди това предупредиха, че периодът на масови пътувания и социални събирания може да предизвика нов скок на инфекциите.

Китай не очаква нова голяма вълна на COVID-19

Китай не очаква нова голяма вълна на COVID-19

80% от населението в страната вече се е сблъскало с вируса

Към вторник около 664 милиона пътувания са били извършени в цялата страна по време на периода на пътуване по случай Лунната Нова година, съобщи държавната телевизия CCTV.