Италиански благотворителен кораб бе ескортиран в пристанището на Лампедуза от полицията, след като спаси 49 бежанци в Средиземно море, съобщи "Ройтерс". Агенцията отбелязва, че вътрешният министър Матео Салвини призова екипажът да бъде арестуван.

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Ди Майо призова ЕС да наложи санкции на Франция за нейните политики в Африка

Съдия е разпоредил лодката - Mare Mare да бъде конфискувана, след като е започнало разследване по обвинения в подпомагане на трафика на хора.

Корабът взе мигрантите, сред които и 12 непълнолетни, в понеделник, след като гумената им лодка започна да потъва в централната част на Средиземно море, на около 42 мили (68 км) край бреговете на Либия.

Още 800 имигранти край Лампедуза

Още 800 имигранти край Лампедуза

Италианските власти са пресекли три лодки

Хуманитарният кораб незабавно отплава към близкия италиански остров Лампедуза, като се противопостави на Салвини, който разпореди затварянето на всички пристанища за лодки със спасени мигранти. Но приближаващата буря принуди властите да разрешат на лодката да акостира.

На мигрантите им беше позволено да слязат, докато лодката ще бъде конфискувана, а екипажът ще бъде разпитан.

Мигранти подпалиха приюта си на италианския остров Лампедуза

Мигранти подпалиха приюта си на италианския остров Лампедуза

В знак на протест

"Отлично", пише Салвини в Twitter. "В момента в Италия има правителство, което защитава границите и прилага закона, особено срещу трафиканти на хора. Тези, които правят грешки, плащат цената ", отбеляза вицепремиерът.

Правителството многократно е обвинявало благотворителните спасителни лодки, че са съучастници на контрабандистите на хора, които събират големи суми от мигрантите, за да стигнат до Европа. Неправителствените организации отричат ​​обвинението.