Русия арестува водач на сибирски култ, който твърди, че е превъплъщението на Исус, заедно с главните му помощници, в операция с въоръжени войници и самолети, съобщава "Франс прес".

Следственият комитет, който разследва тежки престъпления, уточни, че е задържал Сергей Тороп, известен на последователите си като Висарион и двама от неговите помощници.

Кадри, публикувани от следователите, показват 59-годишния Висарион с дълга сива коса и брада, както и други двама мъже, водени от маскирани командоси от микробус и качвани на хеликоптер.

Операцията в затънтено село в Красноярския край в Сибир е включвала членове на службата за сигурност ФСБ и други полицейски органи.

Тороп, бивш пътен полицай, заяви, че е преживял "пробуждане", когато е загубил работата си през 1989 г., докато атеистичният комунистически режим бързо се разпада.

През 1991 г. той основава сегашната Църква на Последния завет.

Няколко хиляди членове на култа към Висарион живеят в затънтени махали в Сибир.

Един от последователите му Александър Староверов публикува във Facebook няколко видеоклипа, показващи военни хеликоптери и превозни средства, паркирани в поле.

Следователите казаха, че самопровъзгласилият се за месия и неговите помощници са искали средства от последователи и са ги малтретирали емоционално.

Следственият комитет уточни, че планирал да обвини водачите на култа в организиране на незаконна религиозна организация и причиняване на "сериозни вреди на двама или повече души".

Запитан от "Франс прес" откъде знае, че е син на Бог, Висарион е казал през 2009 г .: "Почувствах нещо, което бурно се надигаше вътре в мен, което беше потискано дотогава."

Неговите последователи се придържат към смесица от вероизповедания, които черпят от руските православни обреди и екологични ценности.

Последователите включват музиканти, лекари, учители, полковници от Червената армия, бивш министър на Беларус и поклонници от Куба, България, Белгия, Австралия и Германия.

През 90-те години някои от почитателите на Висарион умират или от самоубийство, или в резултат на тежки условия на живот и липса на медицинска помощ.