Австралия назначи специален дипломатически представител за борба с антисемитизма и запазване на "социалното сближаване" на фона на нарастващото напрежение в общността заради войната Израел-Газа, съобщава БиБиСи. Премиерът Антъни Албанезе обяви, че адвокатът и бизнесдама Джилиан Сегал ще се консултира с лидери на общността и експерти по дискриминация, за да съветва правителството.

Австралия следва стъпките на страни като САЩ, Канада, Гърция и Обединеното кралство, които имат подобни фигури от години. Албанезе поясни, че скоро ще бъде назначен и специален пратеник за справяне с ислямофобията.

Продължаващият конфликт в Близкия изток се превърна в нестабилен политически въпрос в Австралия. Това доведе до протести както от еврейските, така и от мюсюлманските общности, както и до рязък скок на ислямофобията и антисемитизма. Австралийците са дълбоко загрижени за този конфликт и много са наранени. Във времена като тези австралийците трябва да се обединят, а не да бъдат разкъсвани, отбеляза Албанезе.

Назначаването на Джилиан Сегал, която е оглавявала няколко ключови органи, представляващи еврейската общност и е изпълнявала ръководни функции в образователния и банковия сектор, е критична стъпка за облекчаване на търканията. Тя посочи, че борбата с "вековната омраза" към антисемитизма никога не е била по-важна. По думите й случаите на антисемитизъм са се увеличили със 700% от началото на войната през октомври.

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Те обвиниха израелското правителство във военни престъпления