Над 40 нелегални цигански лагера са били разрушени във Франция, след като правителството заяви, че „затяга политиката към ромите".

Около 700 души трябваше да бъдат върнати в Румъния или България, като се предвижда те да бъдат експулсирани със „специално наети самолети".

Предвижда се през следващата седмица властите на страната да се срещнат с членове на румънското правителство. Те ще настояват румънски полицаи да пристигнат възможно най-скоро във Франция, за да помогнат на френските полицаи и жандармеристи.

По данните, предоставени от властите, половината от незаконните ромски лагери, които са общо около 300, ще бъдат разрушени за три месеца.

Ромите, извършили посегателства срещу имуществото и измами, ще бъдат експулсирани незабавно.

Тези мерки, които правозащитни организации разкритикуваха, са в рамките на втвърдяването на политиката на сигурност, обявена от Никола Саркози.

Във Франция живеят около 15 000 роми от Балканите. През 2009 година близо 10 000 роми бяха експулсирани в Румъния и България, но две трети от тях са се завърнали.

Лидерът на политическа партия ДРОМ Илия Илиев заяви, че ромите са български граждани и задачата на държавата е да заеме категорична позиция и да поиска разяснение във връзка със създалата се ситуация.

Той бе категоричен, че ще бъдат предприети конкретни действия по повод решението на Франция да върне български роми, живеещи там, информира БНР.

Илиев допълни, че през месец септември ще се свържат с Европейския съвет и редица европейски комисии.

По думите му много правозащитни организации и опозиционни партии във Франция са излезли със становище, че действията на френския президент са прибързани и неправилни.

Те могат категорично да се тълкуват като нарушение на човешките права, заяви още Илиев.