полицияБританските служби за борба с тероризма арестуваха 12 души в четри различни града по подозрение, че са готвели атентати по време на празниците, предаде АП.

Помощник-комисар Джон Йейтс заяви, че заподозрените са били заловени в Лондон, в централните Строук-он-Тент и Бирмингам и в столицата на Уелс Кардиф. Службите са пристъпили към действия след месеци наблюдение. Смята се, че разкритата група няма общо с плановете за терористични атаки в Европа и скорошните взривове в Швеция.

„Операцията е в начален етап и не можем да дадем повече информация за това какво са планирали заподозрените", заяви Йейтс. Тоя поясни, че с арестите е гарантиран обществения ред преди празниците.

11 от заподозрените са били заловени в близост до домовете си около 5:00 сутринта в понеделник, а в последствие още един предполагаем терорист е бил открит в Бирмингам. Петима от арестуваните са от Кардиф, четирима са от Строук-он-Тент и трима са лондончани, уточниха от полицията. Възрастта на арестуваните варира между 17 и 28 години. Ще им бъдат предявени обвинения за подготовка на терористичен акт.

Арестите са част от най-мащабната операция за предотвратяване на атентати на територията на Великобритания от април 2009г. насам. Тогава 12 души бяха арестувани в северна Англия заради предполагаем план за нападение в манчестърски търговски център. Заподозрените бяха освободени без да им се предявят обвинения, но част от тях в последствие са били депортирани заради имиграционни нарушения.

По думите на Джон Йейтс, последните арести са резултат от координираната работа на полицията в няколко региона, като участие е взело и разузнаването.