Хиляди хора протестираха в сръбската столица Белград срещу предполагаемото потискане на религиозните и други права на сръбските малцинства в съседни на Сърбия страни, в отговор на призив за действие от страна на Сръбската православна църква, съобщава "Асошиейтед прес".

Православните свещеници поведоха шествие през центъра на Белград до натоварения с много история храм "Св. Сава", една от най-големите православни църкви в света, за да се помолят за "страданията" на сърбите, живеещи в Черна гора, Косово, Босна, Хърватия и другаде на Балканите.

В демонстрацията беше използвана религиозна иконография, включваща сръбски църковни знамена и картини. "Време е за Божието правосъдие", се четеше на един плакатите.

Черна гора и Сърбия спорят заради изгаряне на знаме

Черна гора и Сърбия спорят заради изгаряне на знаме

Баскетболни фенове са запалили знамето на Черна гора пред посолството в Белград

Фокусът на протеста беше закон за религиозните права, приет миналия месец от парламента на Черна гора. Сръбските националисти твърдят, че законът, който влезе в сила днес, ще доведе до заграбване на сръбска църковна собственост в Черна гора. Черногорските власти многократно отрекоха твърдението.

Сръбските националисти използваха подобни обвинения за малтретиране на сърби от малцинствата в съседни страни, за да подхранят кървавото разпадане на бивша Югославия по време на гражданска война през 1990-те години.

Джуканович подписа спорния закон за вероизповеданията в Черна гора

Джуканович подписа спорния закон за вероизповеданията в Черна гора

Според сръбската православна църква, с новите мерки ще се отнемат имоти

Съветът за национална сигурност на Черна гора настоя днес, че страната "остава в безопасност, въпреки подривните действия в рамките на страната и от съседни страни", очевидно визирайки Сърбия.

В черногорския закон се казва, че всички религиозни общности трябва да представят доказателства за собствеността върху своите църкви отпреди 1918 г., когато Черна гора се присъедини към предвожданото от сърбите кралство (Кралство на сърби, хървати и словенци) и загуби независимостта си и когато черногорската православна църква беше закрита.

Черна гора се отдели отново от Сърбия през 2006 г., но близо 30% от нейните 620 000 граждани се обявяват за сърби и искат по-тесни връзки с Белград. Черна гора се противопостави на друг исторически славянски и православен християнски съюзник - Русия, когато се присъедини към НАТО през 2017 г.

Бой в парламента на Черна гора

Бой в парламента на Черна гора

В Подгорица гласуваха спорен закон