Черна гора и Сърбия спорят заради изгаряне на знаме, след като спортни фенове в Белград запалиха знамето на Черна гора в знак на протест срещу нов закон, който може да бъде насочен към активите на Сръбската православна църква, предаде "Ройтерс".

След баскетболен мач между сръбската Цървена звезда и германския Байерн, хиляди фенове маршируваха в Белград и спряха пред черногорското посолство, подпалвайки фойерверки, които изгориха знамето отвън.

Министерството на външните работи на Черна гора заяви, че посланикът на Сърбия е призован, след като властите в Белград не успяха да спрат "абсолютно неприемливото" нападение срещу посолството им.

В Черна гора протестират срещу Законопроекта за свобода на вероизповедания

В Черна гора протестират срещу Законопроекта за свобода на вероизповедания

Преглед на собствеността на религиозни имоти и отделяне от Сръбската църква

Министерството на външните работи на Сърбия осъди изгарянето на знамето и извика черногорски дипломат, като заяви, че няма да коментира изявления от Черна гора, които се опитват да "прехвърлят невярно отговорността за кризата върху Сърбия".

Съгласно закон, приет миналата седмица от парламента на Черна гора, религиозните общности трябва да докажат собствеността си от преди 1918 г., когато предимно православната християнска Черна гора се присъедини към Кралството на сърбите, хърватите и словенците, предшественика на вече несъществуващата Югославия.

Просръбските политици и други критици на законодателството казват, че това е опит за популяризиране на малката черногорска православна църква, която не е призната от други големи църкви, за сметка на Сръбската православна църква, доминиращата църква в страната от 620 000 души.

Бой в парламента на Черна гора

Бой в парламента на Черна гора

В Подгорица гласуваха спорен закон

Дългогодишният и прозападен лидер на Черна гора Мило Джуканович обвини Сръбската православна църква, че насърчава просръбската политика за подкопаване на Черна гора, член на НАТО и кандидат за членство в Европейския съюз, която се раздели от Сърбия през 2006 г.

Сърбия също иска да се присъедини към ЕС, но тя отказва да се присъедини към трансатлантическия съюз НАТО и е осъществила връзки с Русия и Китай. Повечето черногорци и сърби споделят езиков и етнически произход, а много сърби имат черногорски корени и семейства там.