Сръбските военни поискаха от президента Александър Вучич да възстанови наборната служба 13 години след края на задължителната казарма в западната ни съседка, съобщава балканската медия N1.

Решението за преустановяване на задължителната военна служба беше взето от сръбското правителство през 2010 г. и влезе в сила в началото на 2011 г. Наборната повинност беше заменена от доброволна служба и изборът на армията като кариера както за редовния, така и за резервния персонал. Възможното възстановяване на наборната военна служба беше повдигано няколко пъти през последните няколко години както от властите, така и от опозицията, особено преди избори.

"С цел повишаване на отбранителните способности на армията на Сърбия, чрез подмладяване и насърчаване на набора и обучението на активен и резервен персонал, Генералният щаб, като най-висш експертен и щабен орган за подготовка и използване на армията на Сърбия в мир и война, стартира инициативата и предложи на президента на републиката и върховен главнокомандващ на армията на Сърбия Александър Вучич възстановяване на задължителната военна служба с продължителност четири месеца", се казва в изявление на министерството на отбраната.

В изявлението се казва, че предложението на Генералния щаб идва след подробни прегледи на цялостната ситуация със сигурността и предизвикателствата пред Сърбия като военно неутрална страна. В прессъобщението се добавя, че предизвикателствата налагат необходимостта от адаптиране на моделите за набор, за да се позволи "укрепването на цялостния потенциал за набиране и обучение на голям брой граждани за отбраната на нашата страна".

Германия може да въведе отново задължителна наборна служба в армията

Германия може да въведе отново задължителна наборна служба в армията

Промяна в политиката на Берлин