Министърът на образованието Бранко Ружич подаде днес оставка пред премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Това съобщиха за Танюг от министерството на образованието.

"В тридневния национален траур, като отговорен и възпитан човек, професионалист в изпълнението на всички досегашни обществени задължения, като родител и гражданин на Република Сърбия, която винаги е на първо място, и в съответствие с член 23 от Закона за правителството приех разумно и почтено решение при тези обстоятелства.

Подавам оставка от длъжността министър на образованието в правителството на Република Сърбия", написа Бранко Ружич в писмо, изпратено до министър-председателя Ана Бърнабич.

Припомняме, че само за три дни две нападения бяха извършени от непълнолетни лица в училища, а при третото млад мъж стреля по група хора в друго училище.

Полицията арестува мъж, заподозрян в убийството на осем души и раняването на най-малко 14 други при втората масова стрелба тази седмица, след издирване през цялата нощ.

Последният инцидент започна около полунощ близо до Младеновац - на около 60 километра южно от столицата Белград - когато 21-годишен въоръжен мъж, въоръжен с автоматично оръжие, откри огън от движещо се превозно средство

Инцидентът се случи по-малко от два дни след най-тежката стрелба в училище в новата история на Сърбия. 13-годишен уби девет души, включително осем съученици, в училище в центъра на Белград в сряда.

На 4 май, сръбските агенции съобщиха и за още един инцидент - бившa ученичка, на 15 години, е намушкала с нож ученик и учител в частно училище в Белград. При тази агресия няма сериозно ранени.