Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин няма да посети Токио за предстоящата Олимпиада, съобщиха от кабинета му, отменяйки плановете за негова първа среща с японския премиер Йошихиде Суга, предаде "Ройтерс".

Обявлението дойде, след като Сеул протестира във връзка с информация в петък, че високопоставен дипломат в японското посолство в Сеул е казал, че Мун "мастурбира", когато описвал усилията му за подобряване на отношенията между двете страни.

"Президентът Мун реши да не посещава Япония", отбеляза прессекретарят на Мун по време на пресконференция и допълни: "Тъй като Олимпийските игри в Токио са мирен фестивал за всички хора по света, ние се надяваме, че Япония ще ги домакинства безопасно и успешно."

Южна Корея бясна: Япония ни обяви икономическа война

Южна Корея бясна: Япония ни обяви икономическа война

Решението да се извади Сеул от така наречения "бял списък" означава, че за японския износ за Южна Корея ще се изисква допълнителна проверка

Този скандал допълнително възпали отношенията между двете страни, враждуващи заради териториални претенции и тяхната военновременна история, разваляйки всички оставащи надежди, че игрите в Токио може да предложат нов старт за двустранно и регионално сътрудничество.

Японският вестник "Йомиури" по-рано днес съобщи, че Мун Дже-ин ще се срещне със Суга в Токио в петък, точно в началото на Олимпийските игри. Но и двете правителства бързо отрекоха среща да е била финализирана, а кабинетът на Мун се позова на "пречка в последния момент".

Суга и Мун са планирали да обсъдят въпроси, които обтягаха отношенията от десетилетия, включително компенсации за корейци, принудени да работят в японски фирми и военни бордеи по време на колониалното управление на Япония в периода 1910-1945 г.

Япония също така планира да замени дипломата си в Сеул след коментарите му за Мун, пише японският вестник.

Говорителят на японското правителство уточни, че посланикът е предупредил заместника във връзка с коментарите.

Япония изважда Южна Корея от преференциален търговски списък

Япония изважда Южна Корея от преференциален търговски списък

Това е поредното развитие в ескалиралия спор между двете държави

"Коментарите бяха неуместни като дипломат и смятаме, че това е много жалко", отбеляза главният секретар на японското правителство Кацунобу Като на редовна пресконференция.

Запитан за информацията за отстраняването на дипломата, Като посочи, че това било въпрос на външния министър и не е предоставил допълнителни подробности.

Среща между двамата ръководители не е била решена, но ако Мун е решил да посети, Япония би го настанила, добави Като.

Заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Чой Чен-кун привика посланика на Япония Коичи Аибоши в събота, за да протестира.

"Той също така поиска японското правителство незабавно да предприеме осезаеми и надлежни стъпки, за да предотврати повторение на подобна ситуация", се изтъква в изявление на външното министерство.

Този месец Суга нарече отношенията между Япония и Южна Корея "много трудни", като добави, че било работа на Сеул да се занимае с проблемите.

По-рано Мун Дже-ин се надяваше, че Олимпийските игри могат да предложат възможност на Северна и Южна Корея да подобрят отношенията и да съживят мирните преговори, преди Пхенян да обяви, че няма да участва заради опасения във връзка с коронавируса.

Япония и Южна Корея пред дипломатически сблъсък заради колониалното минало

Япония и Южна Корея пред дипломатически сблъсък заради колониалното минало

Активисти твърдят, че около 200 000 жени са били принудени да работят в бордеи между 1932 и 1945 г.