Полетите до и от Гърция бяха отменени, а корабите останаха акостирали в пристанищата, след като гръцки работници напуснаха работа в знак на протест срещу най-смъртоносната влакова катастрофа в страната, съобщава "Ройтерс".

При тежкия жп инцидент на 28 февруари загинаха 57 души.

Стачката, организирана от най-големите профсъюзи в частния и публичния сектор в Гърция, е последната от поредица протести след сблъсъка на пътнически влак с над 350 души на борда - повечето от които студенти, с товарен влак в област Темпи в централната част на страната.

Обществените служби и държавните училища останаха затворени по време на 24-часовата стачка днес, а градският транспорт беше прекъснат, тъй като таксиметрови шофьори и служители на метрото се присъединиха към протестната проява.

Железопътните работници организираха постоянни стачки след катастрофата.

Протестиращите обвиняват консервативното правителство и политическата система на страната, че си затварят очите за многократните сигнали на синдикатите относно недостатъчните мерки за безопасност в железопътния транспорт.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците в Гърция след жп катастрофата

Хиляди протестиращи излязоха по улиците в Гърция след жп катастрофата

Демонстрантите настояват служители на Министерството на транспорта да бъдат разследвани

"Искаме заедно да изразим разочарованието си от това, което не се е случило през годините, но преди всичко гнева си от това, което се случи в Темпи", заявиха от синдиката на частния сектор GSEE и настояха за задълбочено разследване на причините за катастрофата.

"Няма да позволим липсата на прозрачност, укриването на фактите, отказът от отговорност и всякакви забавяния да доведат до забрава", категорични са те.

За катастрофата е образувано съдебно производство.

Всички полети бяха отменени между 00:01 часа сутринта и полунощ местно време и ще бъдат разрешени само транзитни преминавания на самолети, аварийни и спасителни полети.

В Гърция продължават протестите след жп катастрофата

В Гърция продължават протестите след жп катастрофата

В страната се проведе общонационална стачка

Катастрофата предизвика обществено възмущение. Миналата седмица десетки хиляди се събраха в Атина и други градове в Гърция, като това бяха най-големите улични демонстрации, пред които правителството се е изправяло след избирането си през 2019 г.

Премиерът Кириакос Мицотакис, чийто мандат изтича през юли и се очаква да насрочи избори до май, се извини за катастрофата и обеща да наеме повече служители и да подобри железопътния сектор с подкрепата на Европейския съюз. Той също така призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото.

"Трябва да спечелим тази война", заяви Мицотакис тази седмица и подчерта, че е решен да премахне факторите, довели до трагедията.