Стачка на работниците от Министерството на културата на Гърция затвори древния Акропол в столицата Атина, който е най-популярната атракция на южната ни съседка, и остави дълга опашка от туристи пред портите на културната забележителност, съобщава "Ройтерс".

Работниците обявиха 24-часовата стачка, защото се опасяват, че някои от забележителностите на Гърция ще бъдат включени в активи, които ще бъдат приватизирани, нещо, което правителството отрече.

Археологически обекти и няколко музея бяха затворени в знак на протест, включително хълма Акропола и Партенона, руините на древен гръцки храм на богинята Атина на върха на хълма, който гледа към столицата.

"Разочаровани сме. Ние сме тук само един ден и няма да можем да посетим Акропола", заяви германският държавен служител Александър Валтер, който е на екскурзия в Атина, на няколко метра от портите му, където протестиращите са държали плакат, на който пише "НЕ Е ЗА ПРОДАН".

Няколко десетки работници са държали транспаранти, на които пише: "Археологическата култура на страната не е за продан".

Работниците настояват правителството да обяви кои културни обекти се обмисля да бъдат включени в списъка с активите за продажба и какво би означавала една евентуална продажба.

"Не знаем кои паметници и кои музеи са в списъка", изтъкна шефът на техния синдикат Стаматия Маркету.

Финансовото министерство на Гърция заяви в сряда, че археологическите и историческите обекти, паметниците и музеите са извадени от активите, които ще бъдат приватизирани или ще бъдат отдадени за частно управление.

Културното министерство също отрече това.

"Това, което се случва тук днес, не е на място, меко казано", каза министърът на културата Мърсини Зорба.

Гърция, която излиза от години на икономическа криза, отбеляза рекорден брой туристи през тази година - повече от 30 млн. посетители.