След десетки години на гражданска война, разделението на Судан на две отделни държави е факт. Но остават множество нерешени въпроси. Един измежду тях - съдбата на богатия граничен район Абюеи.

Районът на Абюеи, богат на петрол, от дълго време е в основата на противоречията между Севера (населяван най вече от мюсюлмани араби) и Юга (състоащ се основно от християни африканци).


През януари, Южен Судан организира  референдум на който населението гласува с 98% за отделянето от Севера. Този вот идва няколко години след края на една жестока и опустошителна гражданска война между Севера и Юга в която два милиона души намират смъртта си.

За да се реши съдбата на дискутирания регион, предвижда се един втори референдум на който населението да определи към коя от двете държави да премине.

Но поради стълкновения между привърженици на севера и на юга, референдум не бе организиран.

Ескалацията на напрежението в този район продължава. На 7 май, 82 души са убити от група бунтовници обвинявани да бъдат про северно настроени. На 11 май в избухнало сражение между бунтовници и сили на реда, няколко сини каски са ранени.

На 20 май, конвой на мисията на ООН в Судан е нападнат. 22 души загиват.
Равносметката на увеличаващото се насилие е 800 убити от януари до сега, близо 94 000 напуснали родните си места.