Партията на европейските социалисти (ПЕС) смята за реалистично страните от Западните Балкани, които са изпълнили критериите за членство, да се присъединят към ЕС през 2025 година.

Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев в Тирана, където продължава двудневната среща на европейските социалисти със страните от Западните Балкани. На срещата присъстват левите премиери и лидери на партии в региона, а домакин е Еди Рама - министър-председател на Албания и лидер на Социалистическата партия.

Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в ЕС

Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в ЕС

Лидерът на ЕК ни похвали за начина, по който протича европредседателството

"Има исторически момент, не бива да го пропускаме. След срещата на върха през май в София трябва да се ускорят преговорите, както и да стартира преговорният процес с Албания и с Македония. Усилията в тази посока са стратегическа инвестиция за ЕС. В противен случай рискуваме дестабилизация на региона, а оттам и на Съюза като цяло", заяви още Станишев.

Според Станишев предизвикателства има и от страна на държавите в региона, и от страна на ЕС. По думите му е необходимо нашите съседи - Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Албания и Косово - да направят редица реформи, а от своя страна ЕС трябва да се преструктурира, така че да функционира с повече членове.

С 6 инициативи ЕС стимулира членството на Сърбия и Черна гора

С 6 инициативи ЕС стимулира членството на Сърбия и Черна гора

ЕК прие Стратегия за Западните Балкани

"ЕК излезе с шест инициативи за икономическо и инфраструктурно интегриране на държавите от Западните Балкани, но ние ще настояваме още на Европейския съвет през юни те да добият плътност и конкретика", коментира още бившият премиер на България.

ЕС разделен (и скептичен) за разширяването към Западните Балкани

ЕС разделен (и скептичен) за разширяването към Западните Балкани

"Ясно е, че има условия и че тези условия са задължителни"