Председателят на Партията на европейските социалсти (ПЕС) Сергей Станишев обяви, че идеите, които се обсъждат от лидерите на страните членки на Европейския съюз за справяне с проблема с миграцията, са "на парче" и целят временно успокояване на страстите. 

"През последните дни в публичния дебат за миграцията се налагат две основни тези. От една страна виждаме категоричен отказ за проява на каквато и да е солидарност от държави, оглавявани от десницата. От друга, се лансира идеята за заместване на общоевропейския подход с двустранни споразумения вътре в ЕС, както и с трети страни", коментира Станишев. 

Военното разузнаване успокои: Няма опасност от вълна мигранти към България

Военното разузнаване успокои: Няма опасност от вълна мигранти към България

От Сирия и от Турция нямало опасност да ни "залее"

"Позицията на премиерите от семейството на ПЕС е категорична - миграцията се нуждае от цялостно европейско решение. Идеите, които са на дневен ред в Европейския съвет, са поредните мерки "на парче" и целят временно успокояване на страстите и отлагане на намирането на устойчив компромис. Това е от полза единствено за страните далеч от горещите точки по границите на ЕС, които не желаят никаква солидарност и преразпределение на бежанци. Този подход не само не решава проблеми, но и поставя в тежка ситуация държавите на първа линия, в това число България", изтъкна още бившият премиер. 

Станишев коментира и предложенията за изграждане на центрове за настаняване на търсещи убежище извън територията на ЕС.

Мигрантите в Германия: Цифри и разходи

Мигрантите в Германия: Цифри и разходи

През 2015 г. 890 000 мигранти са навлезли в страната

"Прехвърляне на отговорността на хипотетични трети страни, които всъщност нямат никакво желание за подобни сделки, е сякаш в отговор на вътрешнополитически проблеми в някои европейски столици, отколкото реален опит за намиране на решение. Рискуваме отново да поставим режими с противоречиви методи на управление в силна позиция по подобие на споразумението с Турция", коментира той. 

"Ставаме свидетели на голяма злоупотреба от популисти и националисти по темата. Пристигналите мигранти през последните месеци са в пъти по-малко в сравнение с предишни години и настоящата ситуация няма нищо общо с картината от 2016 г. ЕС трябва да намери солидно и работещо решение сега, за да не изпаднем в ситуация, в която всеки е сам за себе си при възникване на нови кризи", добави в заключение лидерът на ПЕС.

Италия заплаши да наложи вето на решенията на ЕС за мигрантите

Италия заплаши да наложи вето на решенията на ЕС за мигрантите

След започващата двудневна среща на върха в Брюксел