Премиерът на Италия Джузепе Конте заплаши да наложи вето на изявлението след срещата на върха на Европейския съюз за миграцията, ако лидерите на другите страни членки не успеят да сторят повече, за да окажат помощ на Италия в справянето с мигрантите, съобщава "Франс прес".

"Това е възможност, до която се надявам да не прибягвам, но ако достигнем тази точка, от мое име няма да имаме споделени изводи", коментира Конте пред журналисти, след като бил запитан дали Италия ще наложи вето върху съвместното изявление след срещата на ЕС за миграцията.

Гърция готова за сделка с Германия за връщане на мигранти

Гърция готова за сделка с Германия за връщане на мигранти

Информацията съобщава вестник "Файненшъл таймс"

Отказът му да подкрепи окончателното изявление на Общността се случва, докато лидерите на страните членки на ЕС се събират в Брюксел за срещата, на която основната тема ще бъде миграцията и справянето с притока на хора от Близкия изток и Африка към континента.

Конте преди това разкри Европейската многостранна стратегия за справяне с потенциалната криза с мигрантите, която би принудила страните членки на ЕС да приемат определени квоти мигранти или ще им бъдат отказвани пари от еврофондовете.

Европейските лидери обещаха да помогнат на канцлера Ангела Меркел да се справи с кризата във връзка с миграцията, предлагайки на отслабения германски лидер жизненоважна подкрепа преди срещата на върха.

Каракачанов поиска нова политика от ЕС за мигрантите

Каракачанов поиска нова политика от ЕС за мигрантите

Бежанците били заплаха за ценностите на ЕС

Пристигайки в Брюксел, лидерите на Испания, Гърция, Финландия и Люксембург изразиха подкрепата си за стремежа на Меркел да ограничи "вторичната миграция" на мигранти и бежанци, които пристигат на южната граница на ЕС, преди да се отправят на север към Германия.

Най-дългогодишният лидер в Европа в момента е подложен на остър политически натиск от коалиционните си партньори от Християнсоциалния съюз, които заплашват чрез лидера си и вътрешен министър Хорст Зеехофер да затворят границата за мигранти, ако тя не успее да сключи споразумение с европейските партньори на Германия.

Това може да предизвика падането на правителството на Меркел, което встъпи в длъжност само преди три месеца, както и да предизвика разпадането на Шенгенското пространство.

Срещата в Брюксел за мигрантите - конструктивна, но без резултати

Срещата в Брюксел за мигрантите - конструктивна, но без резултати

Ясно показа разделението в ЕС по проблема

Испанският премиер Педро Санчес коментира пред журналисти, че европейската солидарност за миграцията е жизненоважна, "особено с Германия, която в момента е изправена пред политическа криза".

От своя страна премиерът на Люксембург Ксавие Бетел добави: "Има толкова много хора, които пристигнаха в различни страни и след това се отправиха към Германия. Разбирам, когато Германия казва: "Защо трябва да се справяме с всичко?"

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас и премиерът на Финландия Юха Сипиля също обещаха да работят с Германия по този въпрос.

Според проекта за заключително изявление, който беше разпространен преди двудневната среща на върха, лидерите ще се договорят за мерки за укрепване на външните граници на Европа, за изразходване на повече средства за борба с нелегалната имиграция и засилване на сътрудничеството, за да се предотврати преместването на бежанци и мигранти в рамките на Общността.