Британската парламентарната система е счупена и в резултат на това Шотландия трябва да направи своя собствен избор за бъдещето си, коментира лидерът на Шотландската национална партия (SNP) Никола Стърджън, цитирана от "Ройтерс".

"Последните три години показаха, без никакво съмнение, че за Шотландия системата на Уестминстър (британският парламент) е счупена", обяснява първият министър на Шотландия.

"Работата ни сега е да получим подкрепа за независимост. И да се уверим, че нито едно правителство на Уестминстър никога да не може да застане на пътя на правото на Шотландия да избира", допълва тя.

В Шотландия искат нов референдум за независимост преди май 2021 г.

В Шотландия искат нов референдум за независимост преди май 2021 г.

Тя отбеляза, че шотландците трябва да получат нова възможност

Плановете на шотландския първи министър Никола Стърджън да води страната си към независимост от Обединеното кралство са объркани от Брекзит, но ураганът в центъра на британската политика може все още да ускори нейната кауза, пише Елизабет О'Лийри за "Ройтерс".

Брекзит наруши британската политика не на последно място, защото, докато Великобритания като цяло гласува за напускане на Европейския съюз на референдум за 2016 г., населението на две от страните, Шотландия и Северна Ирландия - гласуваха за оставане.

Оттогава британското правителство се свързва с неуспешни опити да спечели одобрението на парламента за сключване на споразумение за напускане на ЕС и сега не е ясно кога, как и дори дали ще успее да го направи.

"Провалът на Брекзит още повече подкопа доверието в британската политическа система", коментира Майкъл Кийтинг, професор по политика в Университета в Абърдийн. "Но в Шотландия има значение, защото тази алтернатива е възможността за независимост".

На референдум през 2014 г. шотландците отказват да напуснат своя 300-годишен съюз с Англия и Уелс с 55 на 45%.

Стърджън твърди, че променените обстоятелства с Брекзит означават, че шотландците вече заслужават нов избор, обвинявайки Обединеното кралство в игнорирането на възгледите на Шотландия за формата на икономическите отношения след ЕС.

Премиерът Тереза Мей, твърди, че мненията на Шотландия са чути. Но желанието за независима търговска политика след напускане на ЕС е далеч от предпочитанията на Стърджън за "по-мек" Брекзит, който поне ще запази Великобритания на единния пазар на ЕС.

Сега мнозина виждат най-големите шансове за независимост на Шотландия, ако настоящите разговори между консерваторите и основната опозиционна партия на труда не успеят да постигнат компромис за бъдещите отношения с ЕС.

Стърджън "за" предсрочни избори след провала на сделката за Брекзит

Стърджън "за" предсрочни избори след провала на сделката за Брекзит

Междувременно днес се проведоха протести по границата с Ейре срещу "твърд" Брекзит

Това може да доведе до предсрочни избори - проучвания сочат, че лейбъристите могат да спечелят, но без достатъчно гласове, за да управляват самостоятелно, което дава водеща роля на шотландската национална партия на Стърджън (SNP).

"Нещото, на което SNP се надява преди всичко е, че това правителство ще падне, ще се проведат общи избори, а от тези общи избори ще получим правителство на малцинството, в което те имат властта", коментира Джон Къртис, професор по политика в Университета Стратклайд в Глазгоу.

Високопоставен източник в SNP коментира, че Джеръми Корбин маневрира за общи избори. "Като не подкрепя сделка за Брекзит, той смята, че може да наложи национални избори и това е по-голяма награда", допълва източникът. Този резултат е благоприятен и за SNP.

От 2014 г. подкрепата за отделянето е останала на 45%. Но анкета на YouGov в събота установява подкрепа от 49%, след като тази седмица Sturgeon очерта плановете си.

Най-добрият залог на SNP е конференция в Единбург този уикенд, е да повиши обществената подкрепа за отделянето, като вече е в ход кампания на ниско ниво.

Тази седмица Стърджън определи предварителен срок за ново гласуване до края на следващата година, но изключва незаконен референдум, така че изборите през 2021 г. за парламент на Шотландия, вероятно ще се превърнат в неофициален вот за независимост.

Кийт Браун, заместник-председател на SNP, коментира пред "Ройтерс", че хаосът в Лондон помага да се убедят шотландците, че независимостта е много по-малко "страшна" възможност, отколкото през 2014 г.

Но допълва, че Обединеното кралство в същото време по невнимание дава важни поуки за необходимостта да се търси консенсус: "Подобно на карта с противопехотните мини, Май ни показа къде да не стъпваме", допълва той.

Брекзит е английска, а не британска авантюра

Брекзит е английска, а не британска авантюра

Сбогом Брюксел е драма в две части, втората може да е сбогом Обединено кралство