Британският премиер Кийр Стармър в сряда обвини Русия, че "хвърля народа си в месомелачка в Украйна" по време на първата си реч на поста пред Съвета за сигурност на ООН, съобщава АФП.

Стармър каза, че "600 000 руски войници са били убити или ранени" във войната в Украйна. Той задава въпроса как Москва "може да покаже лицето си" в централата на ООН. Хартата на ООН, която те поддържат тук, говори за човешкото достойнство."

Агенцията отбелязва, че заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски е държал главата си с ръка и гледал надолу към документите си, докато Стармър говори.

Стармър също така призова за незабавно прекратяване на огъня в Ливан и Газа, където Израел натиска ескалираща офанзива на два фронта срещу подкрепяните от Иран въоръжени групи.

"Нуждаем се от незабавно прекратяване на огъня между Израел и ливанската Хизбула и прилагането на политически план", каза той.

Няма окончателно решение за Украйна след срещата Байдън-Стармър

Няма окончателно решение за Украйна след срещата Байдън-Стармър

САЩ по-рано обяви, че не се очаква промяна за за далекобойните ракети

"Сигурността ще бъде постигната чрез дипломация, а не чрез ескалация. Тук няма военно решение, нито има единствено военно решение на конфликта в Газа. Този Съвет трябва отново да изиска незабавно, пълно и пълно прекратяване на огъня в Газа, с освобождаването на всички заложници."

Припомняме, че през септември руската служба за сигурност ФСБ заяви, че е отнела акредитацията на шестима британски дипломати в Москва, след като ги обвини в шпионаж и саботаж - обвинения, които Великобритания определи като "злонамерени и напълно неоснователни".

Великобритания привика руския посланик след "безпрецедентна и неоснователна публична кампания на агресия" от страна на Русия, включително обвинения срещу персонала на британскота външно министерство. 

"Този ​​модел на поведение е напълно неприемлив, дълбоко непрофесионален и под стандартите за поведение между държавите", изтъкна говорител на британското външно министерство и призова Русия "незабавно да спре тази дейност".

Ходът на Русия да експулсира британски дипломати изостри напрежението между Москва и Лондон часове преди британският премиер Киър Стармър да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, за да придвижат преговорите за даване на зелена светлина на Киев да използва ракети с голям обсег срещу цели в Русия.