Лидерът на шведските социалдемократи Стефан Льовен беше преизбран за министър-председател от парламента днес, слагайки край на седмици бъркотия след оставката му миналия месец, но оставяйки лявоцентристката му коалиция изправена пред затруднение преди парламентарните избори през следващата година, информира "Ройтерс". 

Льовен, който подаде оставка, след като загуби вот на недоверие на 21 юни, все още не е намерил достатъчна подкрепа за приемането на бюджета и обяви, че ще подаде оставка още веднъж, ако не успее да прокара бюджета си през парламента през есента.

Умерената партия в Швеция не успя да състави правителство

Умерената партия в Швеция не успя да състави правителство

Мандът за съставянето на правителство беше връчен на досегашния премиер Стефан Льовен

"Аз съм първият, който призна, че това няма да е лесно", каза той на пресконференция, като допълни: "Но аз също съм първият, който казва: сега всички ние трябва да допринесем. Никой не може да получи всичко, но всеки може да получи нещо."

63-годишният бивш синдикален шеф оглавяваше лявоцентристки кабинет на малцинството от изборите през 2018 г., които доведоха до почти равномерно разделен парламент и голям успех за антиимиграционната партия "Шведски демократи", с които няколко други партии отказват да имат взимане-даване.

Льовен трябваше да избегне гласуването с мнозинство срещу него в шведския Риксдаг. Той избегна отхвърляне с два гласа в 349-местния парламент, като един депутат наруши партийните линии, за да го подкрепи.

Премиерът на Швеция подаде оставка след вота на недоверие

Премиерът на Швеция подаде оставка след вота на недоверие

Решил да не се провеждат нови избори заради пандемията

"Засега правителствената криза приключи", коментира Йонас Хинфорс, професор по политология в университета в Гьотеборг, като допълни: "Опозицията може да се почувства по-силна, след като показа колко крехко е мнозинството за правителството, но от друга страна също е очевидно, че дясноцентристките партии не разполагат с мнозинство."

Кризата подкопа центристките формации, като следващите парламентарни избори трябва да се проведат след малко повече от година, през септември 2022 г. Но партиите в двата края на политическия спектър - бившата комунистическа Лява партия и антиимиграционните "Шведски демократи", изглеждат окуражени.

Доверието в лидера на Лявата партия Нооши Дадгостар се увеличи в допитванията, след като тя оттегли подкрепата си за Льовен и принуди оттеглянето на плановете за разхлабване на контрола върху наемите.

Премиерът на Швеция свален от власт след вот на недоверие

Премиерът на Швеция свален от власт след вот на недоверие

"Това правителство никога не трябваше да идва на власт"

Междувременно "Шведски демократи" на Джими Акесон помогнаха за свалянето на правителството, макар и само временно, и насърчиха по-тесни връзки с други десни партии, след като дълго време бяха третирани като политически парии.

"Изминаха седем загубени години на провали", настоя Акесон в реч пред парламента и допълни: "Най-доброто нещо би било новата политическа ситуация да бъде тествана на предсрочни избори. Това е единственият начин да се развържат политическите възли в тази страна."