Шведският премиер Стефан Льовен обяви, че подава оставка, седмица след загубата на вота на недоверие в парламента, предаде ДПА.

Вотът на недоверие беше свикан, след като радикалната Лява партия оттегли подкрепата си за правителството на малцинството на Льовен заради сблъсък относно предложените реформи на пазара на наеми в Швеция. Това беше първият път, когато шведски премиер загуби такъв вот на недоверие.

Премиерът на Швеция свален от власт след вот на недоверие

Премиерът на Швеция свален от власт след вот на недоверие

"Това правителство никога не трябваше да идва на власт"

Льовен, социалдемократ, заяви на пресконференция днес, че е решил да не се провеждат нови избори в светлината на пандемията от коронавируса.

Следващите редовни парламентарни избори са през септември 2022 г.

Нестабилната коалиция на малцинството на Льовен със Зелената партия разчиташе на подкрепа в парламента от две малки дясноцентристки партии и Лявата партия след парламентарните избори през 2018 г.

Лявата партия обвини Льовен за предизвикване на кризата.

"Не Лявата партия предаде правителството на социалдемократите, а правителството на социалдемократите предаде Лявата партия и шведския народ", подчерта председателката на Лявата партия Нооши Дадгостар.

След като парламентът е в безизходно положение, не е ясно към кого може да се обърне председателят му да състави ново правителство, след подадената от Льовен оставка. 

Дадгостар увери, че въпреки че нейната партия е гласувала против Льовен, тя никога няма да помогне на "дясно националистическо правителство" да вземе властта.

Льовен може да сформира ново правителство след вота на недоверие

Льовен може да сформира ново правителство след вота на недоверие

Коалиционен партньор се отказва от спорното предложение на наемите