Терористът, който загина при втория от двата взрива в шведската столица Стокхолм в неделя вероятно се е придвижвал към жп гара, но бомбата в колана му се задействала по-рано от очакваното, съобщи СиЕнЕн, цитирайки властите в страната.

Атентаторът изпратил предупреждение на шведска новинарска агенция по телефона си малко преди взривовете, уточни главният прокурор Томас Линдстранд, като по този начин за пръв път призна за връзка между двете събития.

Мъжът се представил с името Таймур Абдел Уахаб. Линдстранд заяви, че е почти сигурно, че той е извършител на неуспешния атентат, но все още не са проведени ДНК тестове и не е говорено със семейството му.

През 1992 година Таймур Абдел Уахаб пристигнал в Швеция от Багдад, а през 2001 г. заминал да учи във Великобритания. Записал да учи в университета в Лутън, който се намира на 50 километра северно от столицата Лондон.

Според някои данни Уахаб доскоро живеел там, където и в момента се намират жена му и двете му дъщери.

Припомняме, на тялото на атентатора самоубиец, който се взриви на улица в Стокхолм, са били прикрепени 6 взривни устройства. Само едно от тях обаче е избухнало.

В непосредствена близост до трупа на мъжа е намерена раница пълна с пирони и експлозиви, която полицията проверила с помощта на робот.

При взривовете няма други жертви, няколко човека бяха настанени в болница с леки наранявания. Според шведските сили за сигурност, инцидентите са дело на човек, който е работил сам.

Уахаб е носел колан с експлозиви, раница, натъпкана с взрив и устройство, наподобяващо тенджера под налягане и според полицията се е движел към жп гара. Разследващите са категорични, че ако трите устройства са се задействали едновременно в близост до тълпа, жертвите и щетите са щели да бъдат изключително големи.

Премиерът на страната Фредерик Рейнфелд нарече експлозиите „напълно неприемливи" в реч, посветена на тероризма. „Нашето отворено общество показва на какво са способни хората с различен произход, хората, които вярват в различни богове или не вярват в Бог изобщо". По думите му, терористът се е провалил и страната няма да вдигне нивото на тревога.

В изпратените по e-mail заплахи Уахаб споменава присъствието на шведски войници в Афганистан и шведски карикатурист, който си позволил на нарисува пророка Мохамед, съобщи шведската агенция TT, до която било адресирано писмото. Към него били прикачени звукови файлове с обръщения на арабски и шведски.

Сега вашите деца, дъщери и сестри ще умират като нашите братя сестри и деца", заплашва Уахаб. По думите му терористичните нападения няма да спрат докато не бъде прекратена войната срещу исляма и непрекъснатото му унижаване.

Атентаторът призовава „всички муджахидини в Европа" да се включат в борбата: „Не се страхувайте от никого, не се страхувайте от затвора, не се страхувайте от смъртта". След това Уахаб се извинява на близките си за това, че ги е излъгал и е отишъл в Близкия изток не по работа, а „за да води Джихад".

Първата от двете експлозии подпалила автомобил, паркиран в близост до кръстовището на два големи стокхолмски булеварда. Във возилото вероятно е имало газови бутилки, тъй като 5 минути по-късно последвал нов взрив на същото място. Двама души са настанени в болница.

Няколко минути по-късно второ взривно устройство се задействало недалеч. При последвалата експлозия загинал един човек, за който се смята, че е атентаторът.