лю сяобоДокато Китай затяга примката около дисидентите на своя територия, в Норвегия се проведе церемонията по връчването на тазгодишната Нобелова награда за мир, информира АП. Хвърленият в затвора носител на наградата Лю Сюаобо няма да присъства и неговото място ще остане празно. Това се случва за пръв път от 74 години.

Според секретаря на Нобеловия комитет Геир Лундестат фактът, че Лю е бил представен от празен стол - "най-силният аргумент" за това, че заслужава наградата.

Лю Сяобо посвети от затвора отличието на "изгубените души" - младите хора, загинали по време на смазването на простеста на плащад Тянанмън през 1989г.

Председателят на комитета Торбьорн Ягланд сравни дисидента с Нелсън Мандела и наскоро освободената Су Чи. По думите му Китай е извървял огромен път и милиони хора в страната са били спасени от бедността чрез успешната икономическа политика. Въпреки това, подчерта Ягланд, новият статус на Китай изисква отговорност към гражданското общество.

Той даде пример със САЩ, които значително са се променили в хода на протестите за граждански права, оглавявани от Мартин Лутър Кинг - Младши и тази промяна е направила страната още по-силна.

Нобеловата награда за мир няма да може да бъде връчена за пръв път от 1936г., когато Адолф Хитлер не позволил на немския пацифист Карл фон Осиецки да получи отличието.

Според правилата, единствено лауреатът и членове на семейството му могат да получат наградата. През Студената война Лех Валенса и Андрей Сахаров бяха представени от съпругите си.

Китай реагира изключително остро на награждаването на 54-годишния литературен критик, който излежава 11-годишна присъда за противодържавна дейност, след като призовал за промяна на политическата система в Пекин.

Според китайските власти наградата е атака срещу политическата и съдебната система на страната. Всички негови поддръжници, в това число и жена му Лю Кся, бяха поставени под домашен арест, за да бъде сигурно, че никой лично няма да вземе наградата в Осло. Сайтовете на чуждестранните медии са блокирани. СиЕнЕн и БиБиСи също бяха спрени от властите.

Китай призова за всеобщ бойкот на награждаването и даже връчи своя награда за мир. И двете мерки претърпяха неуспех.

Носителят на наградата „Конфуций" Лян Чан (бивш вицепрезидент на Тайван) разбра от медиите за оказаната му чест и не прие отличието.

„Международният" бойкот на награждаването в Норвегия се оказа подкрепен само от 17 държави, голяма част от които са от близкия приятелски кръг на Пекин - Русия, Пакистан, Иран, Венецуела и Куба. Поне 46 от поканените 65 страни ще присъстват на награждаването. Сред тях ще е и Сърбия, която първоначално твърдеше, че ще подкрепи Китай.

Според Геир Лундестат тазгодишната Нобелова награда за мир не е насочена срещу Китай и е крайно време Пекин да започне да се държи като суперсила, която приема дебат и критика. Барак Обама също призова Китай да освободи Лю Сяобо.

Около 1 000 гости, сред които посланици, кралски особи и други вип-персони присъстваха на двучасовата церемония. Освен тях, около 100 китайски дисиденти уважиха награждаването на сънародника си. Те протестираха пред посолството на Китай в Осло, като посочиха, че властите в страната са нарушили конституцията с ареста.

След това е планирано факелно шествие по улиците на Осло и официална вечеря при норвежкото кралско семейство.

Междувременно на церемония в Стокхолм крал Крал XVI Густав връчи наградите за литература, физика, химия и икономика.