В спора за приемането на Швеция в НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че страната е изпълнила всички искания на Турция. "Швеция е изпълнила задължението си", заяви Столтенберг в неделя след среща с президента Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул. Столтенберг определи срещата си с Ердоган като "продуктивна".

По думите му, с оглед на опасенията на Турция за сигурността, Швеция е адаптирала и законодателството си.

На 12 юни ще има допълнителни разговори с Турция и Швеция, съобщи Der Standard.

След началото на войната в Украйна, Швеция, заедно с Финландия, подаде молба за членство в отбранителния съюз НАТО след години наред неутралитет.

В началото на април Финландия беше приета като 31-ви член, докато Швеция все още не е получила одобрението на Турция и Унгария. Турция оправдава блокадата си с недостатъчните действия спрямо кюрдските "терористични организации" в скандинавската страна.

В Швеция от четвъртък са в сила нови закони за борба с тероризма. Според тях участието в терористична организация, финансирането на такова участие или подпомагането ѝ по какъвто и да е друг начин е наказуемо. Затягането на антитерористичните закони се подготвя от години. Стокхолм се надява, че новото законодателство ще допринесе за разрешаването на спора с Турция.

Байдън вижда скоро Швеция в НАТО

Байдън вижда скоро Швеция в НАТО

Въпреки възраженията на Турция