Украйна няма да може да се присъедини към НАТО, докато войната продължава.

Това заяви в сряда генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

"Мисля, че всички разбраха, че да станеш член в разгара на война не е на дневен ред", каза той на събитие, организирано от Германския фонд Маршал на Съединените щати в Брюксел.

Въпросът е какво ще се случи, когато войната свърши.

"В момента се водят консултации относно пътя напред и как да бъдат удовлетворени исканията на Украйна за членство в НАТО. Никой не е в състояние да ви каже точно какво ще бъде окончателното решение на срещата на върха във Вилнюс по този въпрос", добави той.

Украйна: 18 членки на НАТО подкрепят членството на Киев

Украйна: 18 членки на НАТО подкрепят членството на Киев

Стефанчук призовава Швеция да обмисли прехвърляне на изтребители Gripen в Украйна

Припомняме, че по-рано тази седмица председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук коментира, че 18 членки на НАТО подкрепят кандидатурата на Киев за присъединяване към Алианса.

Стефанчук отбеляза, че членството в НАТО няма алтернатива.

Според него Украйна дава да се разбере на целия свят, че за нея е много важно да бъде член на НАТО, тъй като това ще осигури гаранции за сигурност.

Западът твърди, че иска да помогне на Украйна да победи Русия, но многократно е настоявал, че не иска да предизвиква пряка конфронтация между подкрепяния от САЩ военен съюз НАТО и Русия.

НАТО май превръща Украйна в източноевропейски Израел

НАТО май превръща Украйна в източноевропейски Израел

Полша играе основна роля в проекта

През септември президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви кандидатура за бързо членство в НАТО, след като руският президент Владимир Путин обяви четири частично окупирани региона на Украйна за анексирана руска земя.

Киев, така и някои от най-близките му съюзници в Източна Европа настояват НАТО поне да предприеме конкретни стъпки, за да доближи Украйна до членство на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли.