Западът трябва да се подготви за дългосрочен конфликт в Украйна, тъй като перспективите за разрешаването му все още не се виждат. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Според него конфликтът в Украйна може да се нарече война на изтощение. Столтенберг посочи, че руското ръководство не планира мир. Генералният секретар на НАТО отбеляза, че западните страни трябва да увеличат производствения си капацитет за доставка на нови боеприпаси и оръжия за Украйна. Текущият процент на потребление на амуниции е по-висок от текущия темп на производство, добави той.

В контекста на развитието на бойното поле Столтенберг изтъкна, че помощта, предоставена от НАТО, е насочена към провеждане на контранастъпление от Украйна. В същото време той отново заяви, че алиансът не е страна в конфликта, а военните решения се вземат от украинското командване.

По отношение на евентуалната доставка на американски изтребители F-16 за Украйна, Столтенберг посочи, че не е взето решение.

Също така той подчерта, че западните страни трябва да отделят повече средства за отбраната си. На нашата среща на върха във Вилнюс през юли очаквам съюзниците да се съгласят да се ангажират с по-амбициозни нови инвестиции в отбраната - поне 2% от техния БВП, поясни Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО каза още, че желанието на Китай да помогне за разрешаването на конфликта в Украйна трябва да бъде придружено от опит за разбиране на украинската позиция и директно взаимодействие с президента Володимир Зеленски. В същото време той изрази съжаление, че Пекин не осъди действията на Москва в Украйна.

Столтенберг бе категоричен, че няма намерение да остане на поста Генерален секретар на НАТО след изтичането на мандата му през септември.

НАТО: Русия е най-голямата заплаха, но Путин сгреши

НАТО: Русия е най-голямата заплаха, но Путин сгреши

За Столтенберг последната година е била ключова за глобалната сигурност